Słodkie, dojrzałe renklody- to z nich powstał kompot z cynamonem. Najprostszy ponieważ robi się go bardzo szybko i z niewielu składników. A w zimie taki aromatycznym kompot idealnie smakuje do obiadu. Jeśli nie macie renklod dobrze sprawdzą się mirabelki.
Porcja na 8 słoików po 250 ml
Składniki:
- 1 kg renklod lub mirabelek,
- cukier,
- laski cynamonu
Przygotowanie:
Śliwki należy umyć, przekroić na pół w celu wyciągnięcia pestki i przełożyć do słoików. Gdy śliwki ułożymy w słoiku należy dodać po pół laski cynamonu . Zasypać 5 łyżkami cukru i zalać gorącą wodą do 3/4 wysokości słoika. Po dokładnym zakręceniu słoików należy je zapasteryzować. Do dużego garnka na spód ułożyć ściereczkę i ustawić słoiki. Zalać wodą do połowy wysokości słoików, pasteryzować przez 15 min od chwili zagotowania wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz