Mięta pieprzowa to aromatyczne, łatwe w uprawie zioło o leczniczych właściwościach. Wspomaga ona trawienie i działa bakteriobójczo. Stosowana w kuchni w postaci herbatek, syropów i jako dodatek do napojów. Dzisiaj przedstawię Wam najprostszy i najsmaczniejszy syrop miętowy. Poddany pasteryzacji będzie idealnym dodatkiem do zimowych herbat. Natomiast w lecie, w upalne dni dodany do zimnej wody sprawdzi się jako orzeźwiająca, miętowo-cytrynowa lemoniada .
Porcja na 4 butelki 300 ml
Składniki:
- 2 litry wody,
- pół kg cukru,
- 30 gałązek mięty
Przygotowanie:
Wodę zagotować z cukrem, mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Listki mięty oberwać z gałązek dodać do zagotowanej wody z cukrem. Odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie odcedzić listki mięty.
Butelki i zakrętki dokładnie wyparzyć. Przelać gorący syrop i zakręcić butelki. Duży garnek wyłożyć ściereczką i wstawić słoiki, wlać wodę do 1/3 wysokości słoików. Pasteryzować ok. 15 min od momentu zagotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz