Miękka w środku z lekko chrupiącą, ziołową otoczką. Taka jest przekąska z ciecierzycy. Zdrowa i nietucząca. Idealnie pasująca do wieczornego seansu filmów. Dowolne wymieszanie ulubionych przypraw i oliwy z oliwek, w których obtoczymy nasze ciecierzycowe orzeszki sprawią, że nasza przekąska szybko zniknie z miseczki.
Składniki:
- szklanka suchej ciecierzycy,
- woda,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- kilka łyżek oliwy z oliwek,
- łyżeczka mielonego kminku,
- łyżeczka pieprzu ziołowego,
- sól,
- świeży rozmaryn
Przygotowanie:
Ciecierzycę zalewamy dwoma szklankami wody i odstawiamy na 12 godziny (najlepiej na noc). Po tym czasie odlewamy wodę i zalewamy ciecierzycę zimną wodą w takiej samej ilości, dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy 20 min.
W niewielkiej misce mieszamy oliwę z przyprawami.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem, piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Ugotowaną, ale nie rozgotowaną ciecierzycę odcedzamy na sitku i delikatnie przekładamy na blachę do pieczenia. Polewamy oliwą z przyprawami i potrząsamy blachą, posypujemy igiełkami świeżego rozmarynu. Pieczemy w temp. 190 stopni przez 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz