2015/09/15

Orzeszki z ciecierzycy

Miękka w środku z lekko chrupiącą, ziołową otoczką. Taka jest przekąska z ciecierzycy. Zdrowa i nietucząca. Idealnie pasująca do wieczornego seansu filmów. Dowolne wymieszanie ulubionych przypraw i oliwy z oliwek, w których obtoczymy nasze ciecierzycowe orzeszki sprawią, że nasza przekąska szybko zniknie z miseczki. 

Składniki:

  • szklanka suchej ciecierzycy,
  • woda,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • kilka łyżek oliwy z oliwek,
  • łyżeczka mielonego kminku, 
  • łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • sól,
  • świeży rozmaryn
Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy dwoma szklankami wody i odstawiamy na 12 godziny (najlepiej na noc). Po tym czasie odlewamy wodę i zalewamy ciecierzycę zimną wodą w takiej samej ilości, dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy 20 min. 
W niewielkiej misce mieszamy oliwę z przyprawami.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem, piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. 
Ugotowaną, ale nie rozgotowaną ciecierzycę odcedzamy na sitku i delikatnie przekładamy na blachę do pieczenia. Polewamy oliwą z przyprawami i potrząsamy blachą, posypujemy igiełkami świeżego rozmarynu. Pieczemy w temp. 190 stopni przez 30 min.