2015/09/18

Wegetariańska potrawka z bakłażana i cukini

Podłużne, lśniące, fioletowe bakłażany mienią się w słońcu, a obok na ziemi pną się młodziutkie, zielone cukinie. Natomiast czerwone, słodkie papryki rosną tuż obok. 
Łącząc te cudne dary natury z pieczarkami i aromatycznymi przyprawami otrzymamy pyszny, sycący gulasz idealny na piątkowy obiad. Najlepsze w nim jest to, że jest to danie jednogarnkowe.

Porcja dla 3 osób

Składniki:

  • jeden średni bakłażan,
  • 2 małe cukinie,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 niewielkie, słodkie papryki,
  • 7 pieczarek,
  • olej rzepakowy,
  • 2 szklanki soku pomidorowego,
  • sól, pieprz,
  • pół łyżeczki curry,
  • szczypta gałki  muszkatałowej,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 2 łyżki kaszy kuskus
Przygotowanie:

Na patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Bakłażana umyj i pokrój w niewielką kostkę, przełuż na patelnię, obsmaż ok 3 min, a następnie dolej wodę i duś na średnim ogniu.
W tym czasie umyj i pokrój w kostę paprykę i niewielkie kawałki pieczarki. Warzywa dodaj do bakłażanów, wlej pół szklanki soku pomidorowego. Po 15 min dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, drobno posiekane ząbki czosnku i przyprawy. Potrawkę duś na wolnym ogniu 30 min dolewając sok pomidorowy. Gdy warzywa będą miękkie dodaj łyżkę kaszy kuskus i 2 łyżki posiekanej natki pietrzuszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli lubisz chilli możesz dodać wedle własnego smaku. Spożywaj z chlebem lub ryżem.