2015/08/28

Amarantus- zboże XXI wieku





Amarantus nazywany inaczej szarłatem jest najstarszą rośliną uprawną. Zaliczany do zbóż bezglutenowych jest idealnym składnikiem diety osób cierpiących na celiakię.
Ze względu na dużą zawartość składników mineralnych jest zaliczany do super food.
Amarantus to zboże o dużej zawartości witamin A, B, C i E. Ponadto zawiera aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Co ciekawe jest w nim więcej białka niż w mleku, więcej magnezu niż w czekoladzie oraz więcej żelaza niż w szpinaku. Mając to na uwadze amarantus może być podstawowym zbożem diety wegetarian, osób chorych na anemię oraz z niedoborami żelaza i magnezu.
Ponadto w swoim składzie zawiera skwalen, który jest odpowiedzialny za hamowanie procesów starzenia.
Do kolejnych właściwości prozdrowotnych można zaliczyć to, iż wspomaga perystaltykę jelit, usuwa zły cholesterol oraz jest lekkostrawny.
Amarantus jest zalecany w diecie osób uprawiających sporty.
Jeśli chodzi o jego kulinarne zastosowanie wciąż go testuję. Muszę przyznać, że ma ciekawy zapach, którego nie umiem przyrównać do żadnego znanego mi produktu.
Zmielony na mączkę doskonale sprawdzi się jako składnik omletów, czy ciasteczek.
A jak Wy wykorzystujecie w kuchni amarantus?