2016/05/31

Krem z soczewicy i szpinakiem

Szybka, smaczna i sycąca zupa krem z czerwonej soczewicy z niecodziennym dodatkiem- świeżym szpinakiem. Dodatek szpinaku i orientalnych przypraw nadaje zupie wyjątkowego smaku. Jamie Oliver zaispirował mnie do wypróbowania jego przepisu.

Porcja dla 4 osób

Składniki:

  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 pomidory lub 10 koktajlowych,
  • 300 gram soczewicy z puszki,
  • garść szpinaku świeżego,
  • sól, pieprz, curry, szczypta chilli,
  • gęsty jogurt naturalny lub śmietana,
Przygotowanie,

Do niewielkiego garnka wlać oliwę, wsypać grubo pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, obrany i pokrojony (dowolnie) seler naciowy oraz marchewkę. Podsmażaj przez ok. 10 min do momentu aż marchewka będzie miękka, mieszaj drewnianą łyżką. Podlej 1,5 litrem przegotowanej wody, dodaj pokrojone pomidory oraz odcedzoną soczewicę. Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj. Zblenduj na gładki krem. Gotuj na  małym ogniu, dopraw łyżeczką carry, solą, zmielonym pieprzem oraz chilli. Zagotuj i wymieszaj. Dodaj posiekany szpinak i gotuj 30 sekund. Podawaj z kleksem śmietany lub grzankami ziołowymi.