2016/07/02

Botwinka z młodymi warzywami

Czerwiec to mój ukochany miesiąc. Ciepłe dni i grządki pełne młodych warzyw. Szpinak, jarmuż, sałata, rzodkiewka oraz botwinka. Świeże, młode liście  jarmużu, szpinaku czy botwinki aż się proszą, żeby je zerwać i przygotować sałatkę lub moje ulubione jarmużowe chipsy. 
W tym roku matka natura chojnie obdażyła nas swoimi plonami. Dlatego trzeba szybko korzystać z tych dobrodziejstw. Zatem przygotowałam kolorową i bardzo zdrową sałatkę do obiadu.

Składniki:
  • 3 młode marchewki,
  • 2 młode cukinie,
  • 4 liście botwinki,
  • kilka młodych buraczków,
  • kwiaty ogórecznika do przyzdobienia,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół cytryny,
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Buraczki oraz marchewkę umyć i ugotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania (ok. 5 min) dodać cukinie. Ugotowane warzywa ( marchewkę i buraczki) obrać oraz  pokroić według uznania i ułożyć na listkach umytej botwinki. Całość polać dressingiem z oliwy, pieprzu, soli oraz soku z połowy cytryny.