2016/05/12

Kuskus z zielonym groszkiem

Kuskus należy do kasz, które w mgnieniu oka można przygotować. Wystarczy zalać ciepłym bulionem lub przegotowaną wodą. Z różnymi dodatkami czy to bakalie i owoce, czy groszek, jarmuż , jajko stwożymy szybką przekąskę na słodko lub na słono. Jak kto lubi. 
Dziś przedstawiam Wam przepis, który zaczerpnęłam z bloga Marty Dymek na marokański kuskus z groszkiem, żurawiną i dresingiem z cytryną oraz curry. To pąłączenie składników bardzo przypadło mi do gustu i myślę, że nie raz je przygotuję.

Porcja dla 3 osób

Składniki:
  • szklanka kuskusu,
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub gorącej wody,
  • garść żurawiny lub rodzynek,
  • 1,5 szklanki zielonego groszku,
  • sól, pieprz,
  • pęczek mięty,
  • 2 łyżki dowolnych orzeszków,
Sos:
  • 3 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • pół łyżeczki kuminu lub carry,
  • szczypta chilli
Przygotowanie:

Kuskus zalewamy bulionem, odstawiamy pod przykryciem na 4 minuty pod przykryciem. W miseczce mieszamy składniki sosu. Do gotowego kuskusu dodajemy składniki, posiekaną miętę, całość  polewamy sosem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Zjadamy ze smakiem.