2016/04/18

Muffiny z boczkiem i szczypiorkiem

Aromatyczny boczek, suszone pomidory, ser żółty i szczypiorek. Te składniki możecie znaleźć i poczuć w muffinach. Idealne jako przekąska imprezowa lub zamiennik kanapek. Zapewniam, że szybko znikną z talerza a ich przygotowanie jest banalnie proste.

Ilość : 18

Składniki:

  • 10 dag wędzonego boczku,
  • cebula,
  • pęczek szczypioru,
  • 3 suszone pomidory,
  • 5 dag sera żółtego,
  • 375 g mąki pszennej,
  • jajo,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka mleka,
  • szczypta soli,
  • pieprz 
Przygotowanie:

Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju aż będzie chrupki. Na tej samej patelni podsmażyć posiekaną drobno cebulę. Odstawić do ochłodnięcia. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pomidory pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać.
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać przyprawy i wymieszać. W oddzielne misce rozmieszać jajko i mleko oraz olej. Mokre składniki przelać do suchych, dodać dodatki i dokładnie wymieszać. 
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto przełożyć do formy wypełniając je do 
3/4  wysokości. Piec 30 min w temperaturze 180 stopni.