2016/07/13

Jarmużowo-malinowy koktajl

W tym roku na grządkach wyrósł piękny jarmuż. Z tego warzywa można upiec tartę, zmiksować koktajl czy upiec przepyszne chipsy. 
Kotajl zmiksowałam z soku jarmużowego, banana oraz malin. 

Porcja dla 3 osób

Składniki :

  • szklanka (250 ml) malin,
  • 4 liście jarmużu,
  • szklanka wody mineralnej,
  • 3 niewielkie banany,
  • szczypta nasion chia lub płatków owsianych
  • łyżeczka miodu
Przygotowanie:

Jarmuż dokładnie myjemy, wykrawamy twardy środek, postrzępić na kawałki, dodać do naczynia do blendowania, wlać wodę oraz dokładnie zblendować. Zmiksowany jarmuż z wodą należy przecedzić przez sitko aby uzyskać klarowny sok.
Maliny myjemy, banany obieramy i kroimy. Owoce blendujemy z sokiem jarmużowym oraz miodem.
Przelewamy do szklanek , posypujemy chia lub płatkami owsianymi, schładzamy.