2016/07/08

Kawowe muffiny z malinami i czerwoną porzeczką

Idealne do popołudniowej  kawy. Dodatek  słodkich malin oraz kwaśnej, czerwonej  porzeczki świetnie współgra ze smakiem gorzkiej kawy. Natomiast krem mascarpone nadaje atrakcyjność wyglądu muffinom.

Ilość : 15-18 sztuk

Składniki:

  • 375 ml mleka,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 lekko ubite jajka,
  • 160 g stopionego masła,
  • łącznie szklanka malin i porzeczek,
  • opakowanie serka mascarpone,
  • opakowanie galaretki cytrynowej
Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni.
Mleko podgrzewamy (nie gotujemy), dodajemy łyżkę kawy, mieszamy aby się rozpuściła. Odstawiamy do wystygnięcia. 
Masło rozpuszczamy, odstawiamy do wystygnięcia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, dodajemy cukier.
Składniki dokładnie mieszamy, w środku robimy dołek. Wlewamy do niego mleko z kawą, masło i jajka. Dodajemy rozgniecione owoce. Szybko łączymy składniki-ciasto powinno pozostać grukowate.
Łyżką nakładamy je do formy do muffinek, wypełniając każdy dołek do 3/4 wysokości.
Pieczemy 35 min w temp. 210 stopni.
Galaretkę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Studzimy. Maskarpone ubijamy z galaretką. 
Muffiny dekorujemy kremem według uznania