2016/07/20

Zupa krem z zielonego groszku z miętą



 Główkując nad wymyśleniem kolejnego obiadu spacerowałam po naszej pięknej działce. Zbliżając się do grządek, przyglądałam się bogactwu warzyw i owoców jakie wyrosły w tym roku. 
Wśród gąszczu warzyw, pomiędzy jarmużem a zasianymi przez ptaki słonecznikami wyrósł zielony groszek. Te słodkie, okrągłe kuleczki wyskakujące ze strączka podsunęły mi pomysł na obiad. 
Będzie to zupa krem z aromatyczną miętą. 

Porcja dla 4 osób

Składniki:
  • 3 szklanki groszku,
  • 3 małe marchewki,
  • kilka liści selera i pora,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kalarepka,
  • 2 gałązki mięty,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • pieprz i sól,
  • 2 łyżki śmietany
Przygotowanie:

W garnku podsmaż pokrojoną w grubsze plasterki cebulę. Dodaj umytą, pokrojoną marchewkę i kalarepę. Po 5 min zalej warzywa litrem przegotowanej wody. Dodaj groszek. Gotuj aż  warzywa będą miękkie. Dodaj umyte, oderwane od gałązki listki mięty. Całość zblęduj na gładki krem. Dopraw solą i pierzem, Gotuj zupę przez 5 min. Jeśli nie będzie gęsta dodaj 1,5 łyżki śmietany zmieszanej z 2 łyżkami wody. 
Możesz podawać z grzankami ziołowymi.