Sezon na cukinię trwa w najlepsze, więc mama postanowiła zrobić ketchup z cukinii. Do zrobienia tego przetworu można wykorzystać zarówno zieloną, jak i żółtą cukinię. Należy pamiętać, aby wykroić środek i obrać to warzywo ze skórki.
Dzięki różnorodności dodawanych przypraw nasz ketchup stał się hitem wśród tegorocznych przetworów.
Składniki:
- 1,5 kg cukinii startej,
- 0,5 kg cukru,
- 0,5 kg cebuli startej,
- 3 przeciery pomidorowe "Pudliszki" 200 g,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 3 goździki,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 1 szklanka octu,
- 2 łyżeczki papryki,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 3 liście lubczyki,
- gałązka oregano,
- 3 gałązki bazylii,
- sól
Przygotowanie:
Cukinię należy umyć, obrać ze skórki, wykroić środek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać garść soli i odstawić na 3-4 godz.
Po tym czasie dodać przyprawy, ocet i cukier. Gotować przez 20 min. Następnie dodać przecier, dokładnie wymieszać i gotować 10 min. Zmiksować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz