2016/08/31

Aromatyczny ketchup z cukinii


Sezon na cukinię trwa w najlepsze, więc mama postanowiła zrobić ketchup z cukinii. Do zrobienia tego przetworu można wykorzystać zarówno zieloną, jak i żółtą cukinię. Należy pamiętać, aby wykroić środek i obrać to warzywo ze skórki.

Dzięki różnorodności dodawanych przypraw nasz ketchup stał się hitem wśród tegorocznych przetworów.

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii startej,
  • 0,5 kg cukru,
  • 0,5 kg cebuli startej,
  • 3 przeciery pomidorowe "Pudliszki" 200 g,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 3 goździki,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1  szklanka octu,
  • 2 łyżeczki papryki,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 3 liście lubczyki,
  • gałązka oregano,
  • 3 gałązki bazylii,
  • sól
Przygotowanie:

Cukinię należy umyć, obrać ze skórki, wykroić środek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać garść soli i odstawić na 3-4 godz.
Po tym czasie dodać przyprawy, ocet i cukier. Gotować przez 20 min. Następnie dodać przecier, dokładnie wymieszać i gotować 10 min. Zmiksować. 
Ketchup przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować 10-15 min.