2016/09/10

Słodko-słona sałatka z batatem

Słodki, pieczony batat z aromatycznymi ziołami, chrupiący chips z boczku i kwaśne owoce jagodowe. Takie składniki znajdziecie w tej sałatce. Kolorowa i pyszna sałatka idealnie sprawdzi się w roli kolacji. 

Składniki:

  • niewielki batat,
  • 4 plasterki boczku,
  • 3 łyżki borówek i czerwonej porzeczki,
  • 4 suszone pomidory,
  • opakowanie mix'u  sałat, szpinak,
  • olej,
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona, ostra papryka,
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Batata dokładnie umyj, nie obieraj ze skórki. Przekrój na pół, a następnie w słupki tak jak w przypadku frytek. Wyłóż na blachę z papierem do pieczenia, skrop 4 łyżkami oleju i dowolnymi ziołami. Piecz ok. 25-30 min do momentu aż zmiękną. 
W międzyczasie boczek podsmaż na patelni, aż będzie chrupiący. Odstaw do wystygnięcia.
W misce wymieszaj sałatę z ''dressingiem'' : 3 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli, pieprz i 2 łyżki soku z cytryny. 
Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę, dodaj do sałaty. Upieczone bataty obrierz ze skórki i pokrój  w większą kostkę, dodaj do sałaty. Wsyp owoce i pokrusz  boczek. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki na 5 min.