Słodki, pieczony batat z aromatycznymi ziołami, chrupiący chips z boczku i kwaśne owoce jagodowe. Takie składniki znajdziecie w tej sałatce. Kolorowa i pyszna sałatka idealnie sprawdzi się w roli kolacji.
Składniki:
- niewielki batat,
- 4 plasterki boczku,
- 3 łyżki borówek i czerwonej porzeczki,
- 4 suszone pomidory,
- opakowanie mix'u sałat, szpinak,
- olej,
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona, ostra papryka,
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Batata dokładnie umyj, nie obieraj ze skórki. Przekrój na pół, a następnie w słupki tak jak w przypadku frytek. Wyłóż na blachę z papierem do pieczenia, skrop 4 łyżkami oleju i dowolnymi ziołami. Piecz ok. 25-30 min do momentu aż zmiękną.
W międzyczasie boczek podsmaż na patelni, aż będzie chrupiący. Odstaw do wystygnięcia.
W misce wymieszaj sałatę z ''dressingiem'' : 3 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli, pieprz i 2 łyżki soku z cytryny.
Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę, dodaj do sałaty. Upieczone bataty obrierz ze skórki i pokrój w większą kostkę, dodaj do sałaty. Wsyp owoce i pokrusz boczek. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki na 5 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz