2016/09/23

Tarta z dynią i fetą

Pachnąca tymiankiem, słodka dynia i słony ser feta to duet idealny. Świetna alternatywa zamiast nudnych kanapek. Najlepiej smakuje zjedzona na świeżym powietrzu. 

Składniki:  

Ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 120 g schłodzonego masła,
  • łyżeczka soli,
  • łyżka kwaśnej śmietany,
  • żółko jaja,
  • opcjonalnie 50 ml zimnej wody
Farsz na tartę:
  • mała dynia,
  • pół opakowania fety, 
  • 3 gałązkie tymianku,
  • pieprz, szczypta ostrej papryki,
  • pół łyżeczki curry, pieprzu ziołowego,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • pół szklanki wody
Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać. Dodać żółtko, sól oraz śmietanę. Zagniatać, można dodać tyle wody,  aby z powodzeniem wyrobić kruche ciasto. Odstawić do lodówki na 30 min.

Formę na tartę wysmarować masłem lub margaryną, posypać bułką tartą.  Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Formę na tartę Wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Spód z ciasta nakłuć widelcem. Możne wysypać groch, aby ciasto się nie podnosiło . Piec 25 min w temperaturze 180 stopni.
W czasie gdy nasze ciasto się piecze przygotować farsz. Do niewielkiego garnka dodać obraną i pokrojoną  w niewielkie kostki dynię. Podsmażyć na oleju, dodać wodę i dusić do miękkości. Przyprawić. 
Na upieczony spód wyłożyć uduszoną dynię oraz pokrojone w kostkę kawałki sera feta. 
Zapiec 10 min w temp. 180 stopni.