Za oknem zimno i ponuro, a w lodówce dynia. Zupa i tarta już była teraz czas na ciasteczka. Bez cukru, pachnące anyżem i cynamonem. Banan i gruszka osłodziły ciasteczka, a płatki owsiane sprawiły, że są syte i zdrowe. Natomiast pieczona dynia nadała jesienny charakter.
Składniki:
- 2,5 szklanki płatków owsianych,
- pół szklanki otrąb pszennych lub owsianych,
- 1 banan,
- 2 niewielkie gruszki,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki cynamonu i szczypta anyżu,
- 1/4 szklanki mielonych orzechów,
- 2 łyżki żurawiny,
- 2 łyżki łuskanego słonecznika lub pestek dyni,
- 3 łyżki oleju,
- pół szklanki puree z pieczonej dyni
Przygotowanie:
Dynię kroimy w plasterki, a następnie w paski, polewamy olejem i posypujemy anyżem i cynamonem.
Pieczemy przez 30 min w temperaturze 200 stopni.
Do miski wsypujemy płatki owsiane, otręby, sodę oczyszczoną i bakalie. Upieczoną dynię miksujemy razem z bananem i gruszkami na gładkie puree. Do suchych składników dodajemy puree, dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy na ciasteczka formujemy niewielkie kulki i spłaszczone układamy na blasze do pieczenia. Możemy posypać cynamonem. Pieczemy 20 min w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz