Marchewki, pietruszka, cebula i przecier pomidorowy. To na te składniki składa się warzywna pierzynka dla naszej ryby. Do tego dania możecie użyć swojej ulubionej ryby. Wystarczy tylko ją odmrozić, natrzeć pieprzem, solą, obtoczyć w mące i usmażyć. Dalszych instrukcji dowiecie się z przepisu.
Składniki:
- 4 filety dorsza,
- 2 spore marchewki,
- 1 spora pietrzuszka (korzeń),
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego Pudliszki,
- 1 duża cebula,
- pieprz, sól,
- sok z 1 cytryny,
- świeży tymianek,
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
Rybę należy odmrozić, osuszyć na ręczniku papierowym z nadmiaru wody. Doprawić solą i pieprzem, odtoczyć w mące. Smażyć z obu stron przez 4 min.
W niewielkim garnku przygotować duszone warzywa. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju do zarumienienia, dodać marchewkę i pietruszkę. Podlać 1/2 szklanki wody. Dusić ok. 10 min. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.
Do naczynia żaroodpornego wlać 2 łyżki oleju, włożyć warstwę warzyw i usmażonej ryby. Przykryć kolejną warstwą warzyw. Dodać listki świeżego tymianku. Zapiekać 15 min w temp. 180 stopni.
Podawać z kaszą gryczaną lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz