Pigwa nazywana jest polską cytryną, a to ze względu na zawartość w niej witaminy C. Dzięki tej witaminie wzmacnia odporność. Ponadto zawiera pektyny, które cechują się właściwościami żelującymi oraz pomagają usunąć toksyny z organizmu, a także wspomaga leczenie dolegliwości układu pokarmowego. Obniżają one poziom cholesterolu i cukru we krwi. Pigwa jest owocem, który nie pochłania toksyn i metali ciężkich z otaczającego ją środowiska. Podobnie jak cytryny pigwa ma kwaśny smak dlatego można ją dodawać do herbaty.
Składniki:
- 0,5 kg pigwy,
- 0,5 kg cukru
Przygotowanie:
Pigwę należy dokładnie umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do sporego słoika i zasypać cukrem. Odstawić na 4 dni, aby pigwa puściła sok. Jeżeli soku jest zbyt mało należy dosypać cukru. Po 4 dniach przełożyć pigwę do małych słoiczków, dobrze zakręcić i przechowywać w lodówce. Pasteryzowaną można przechowywać dłużej lecz traci wtedy witaminę C.
Przygotowując pigwę w takiej postaci chcę zastąpić tak drogą i nie zawsze zdrową cytrynę, aby wspomóc odporność swoją i bliskich. Przepis bierze udział w akcji Ambition z dbałością. #Ambition
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz