2016/10/29

Jesienna tarta z gruszkami

Kaloryczny krem z mascarpone i śmietanką kremówką, słodkie gruszki, kwaśne jeżyny i cynamon. Tą tartę przygotowałam na urodzinowy wieczór z przyjaciółkami. Jeśli macie jesienną chandrę koniecznie upieczcie taką tartę od razu poprawi Wam się humor.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 120 g schłodzonego masła,
  • łyżeczka cukru,
  • żółko jaja,
  • opcjonalnie 50 ml zimnej wody
Krem:
  • 500 ml śmietanki 30 %,
  • 250 ml serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru
Pozostałe składniki:
  • 5 gruszek,
  • jeżyny,
  • cynamon
Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, wbić żółtko i całość posiekać nożem. Wlać tyle wody ile będzie potrzebne, aby  zagnieść  ciasto.
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 30 min. Po tym czasie  rozwałkować na taką grubość, aby można nim wyłożyć formę na tartę uprzednio posmarowaną masłem. Spód tarty nakłuć widelcem i wyłożyć garścią grochu, aby ciasto nie podnosiło się. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 min.
Upieczony spód należy wystudzić.
Schłodzoną śmietankę kremówkę należy ubić na sztywno, dodać serek mascarpone oraz cukier. Całość zmiksować. 
Na zimny spód wyłożyć masę. Gruszki należy obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. W środek tarty z kremem ułożyłam jeżyny, natomiast do okoła poukładałam gruszki. Całość posypałam cynamonem.