2016/11/12

Kaszotto z pieczonymi burakami i jarmużem

Kasza jaglana ma delikatny smak i świetnie komponuje się ze słodkimi buraczkami, delikatnym filetem z indyka oraz jarmużem. Dla równowagi kolorów dodałam fioletowy jarmuż. To danie sprawdzi się jako obiad oraz lunch do pracy. Nawet na zimno smakuje. Dodatkowo jego smak wzbogaciłam o kwaśne jabłko i selera naciowego. 

Składniki:

  • szklanka kaszy jęczmiennej,
  • 3 buraczki,
  • niewielki kawałek upieczonej piersi z indyka,
  • ćwiartka kwaśnego jabłka,
  • cebula,
  • pół łodygi selera naciowego,
  • 5 liści jarmużu,
  • olej rzepakowy,
  • pieprz, sól
Przygtowanie:

Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i upiec ( temperatura 200 stopni, 45 min) lecz można też ugotować. Mniejsze buraki szybciej się upieką niż większe, które potrzebują ponad godziny.

Kaszę  wypłukać, zalać zimną wodą, dodać łyżkę oleju, osolić i gotować do miękkości. Ugotowaną kaszę odstawić. 

Na patelnię wlać olej, dodać drobno posiekaną cebulkę, smażyć kilka min do zarumienienia. Dodać pokrojony filet z indyka. Liście jarmużu umyć, wyciąć twardy środek i porwać na mniejsze kawałki. Wsypać na patelnię i smażyć ok. 5 min.
Selera i jabłko drobno pokroić.

Gotowe buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. 

Do kaszy dodać wszystkie składniki, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pierzem. 
Zajadać ze smakiem lub włożyć do lunch box'a na następny dzień.