2016/11/22

Grzanki z jajkiem

Niedzielne śniadanie kojarzy mi się z chrupiącymi grzankami z jajkiem. Świeże, pokrojone bułki maczane w masie z jajek i mleka, doprawione pieprzem i solą, a następnie usmażone. Chrupiące, miękkie w środku. Pychota.  

Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania: 10 min

Składniki:

  • 1 bułka,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mleka,
  • pieprz, sól,
  • olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:

Bułkę kroimy w kromki. Do głębokiego talerza wybijamy jajko i wlewamy mleko. Ubijamy widelcem. Dodajemy sól, pieprz. Na patelni rozgrzewamy olej, aby z powodzeniem usmażyć nasze grzanki. Kromki bułki maczamy w jaju z mlekiem i podsmażamy ok. 5 min.