2016/11/03

Surówka marchewkowa z ananasem

Moim ulubionym dodatkiem do obiadu jest surówka. Kapusta pekińska, starta słodka marchewka i  kwaśne jabłko to główne składniki wielu surówek. Dlatego dziś postanowiłam ją wzbogacić o świeżego ananasa, słonecznik, pestki dyni, liście selera naciowego oraz dressing z oleju lnianego, soku z cytryny, soli i pieprzu. To świetna alternatywa dla ogórków kiszonych. Bogata w witaminy i świetnie smakująca.

Składniki:
  • połowa kapusty pekińskiej,
  • 1 marchewka,
  • kilka liści selera naciowego,
  • kwaśne jabłko,
  • łyżka nasion słonecznika i pestek dyni,
  • 3 łyżki oleju lnianego,
  • sól, pieprz,
  • łyżka soku z cytryny,
  • plasterek ananasa
Przygotowanie:

Kapustę pekińską drobno posiekać, dodać umytą i startą na dużych oczkach marchewkę i jabłko (także uprzednio umyte i obrane). Dodać posiekane liście selera, pokrojonego drobno ananasa. Całość polać dressingiem z oleju lnianego, soku z cytryny i przypraw. Posypać nasionami.