Moim ulubionym dodatkiem do obiadu jest surówka. Kapusta pekińska, starta słodka marchewka i kwaśne jabłko to główne składniki wielu surówek. Dlatego dziś postanowiłam ją wzbogacić o świeżego ananasa, słonecznik, pestki dyni, liście selera naciowego oraz dressing z oleju lnianego, soku z cytryny, soli i pieprzu. To świetna alternatywa dla ogórków kiszonych. Bogata w witaminy i świetnie smakująca.
Składniki:
- połowa kapusty pekińskiej,
- 1 marchewka,
- kilka liści selera naciowego,
- kwaśne jabłko,
- łyżka nasion słonecznika i pestek dyni,
- 3 łyżki oleju lnianego,
- sól, pieprz,
- łyżka soku z cytryny,
- plasterek ananasa
Przygotowanie:
Kapustę pekińską drobno posiekać, dodać umytą i startą na dużych oczkach marchewkę i jabłko (także uprzednio umyte i obrane). Dodać posiekane liście selera, pokrojonego drobno ananasa. Całość polać dressingiem z oleju lnianego, soku z cytryny i przypraw. Posypać nasionami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz