Ugotowana kasza jaglana, zmiksowana na kremowy mus z dodatkiem szczypty cynamonu i sokiem pomarańczowym. Tak oto powstał pyszny jaglany krem, do którego dodałam karmelizowaną marchewkę. Nieco pracochłonne, ale przepyszne. Zamiast karmelizowanej marchewki możecie dodać ulubione bakalie.
Porcja dla 2 osób
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
- szklanka mleka,
- łyżeczka cukru,
- szczypta cynamonu,
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego,
- 6 małych plasterków marchewki,
- łyżka masła,
- łyżka miodu
Przygotowanie:
Marchewkę należy umyć, wyszorować i pokroić w plasterki. Na małej patelni rozpuścić masło, dodać plasterki marchewki i miód. Wymieszać i podlać 5 łyżkami wody. Dusić 15 min. Gdy marchewka będzie miękka odparować z nadmiaru wody.
Kaszę wsypać do niewielkiego garnka, wypłukać 2 razy w gorącej wodzie, aby usunąć gorzki smak. Następnie umytą kaszę zalać mlekiem, dodać cukier i gotować 20 min na małym ogniu. Oczywiście pod przykryciem. Mieszać od czasu do czasu. Do ugotowanej kaszy dolać sok pomarańczowy, szczyptę cynamonu i zmiksować na gładki mus.
Mus jaglany przełożyć do 2 kokilek lub miseczek. Udekorować karmelizowaną marchewką oraz posypać wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz