2016/12/30

Muffiny z boczkiem i jarmużem

Kolejne muffiny na słono - tym razem z boczkiem i jarmużem. Jako zamiennik kanapek  do szkoły lub pracy.

Składniki:
  • 6 plasterków boczku,
  • 2 łyżeczki oleju,
  • 375 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli, pieprz,
  • 2 liście jarmużu,
  • 2 jaja,
  • 250 ml mleka,
  • 125 g masła
Przygotowanie:

Boczek pokroić w kostkę, przysmażyć na oleju aż będzie chrupki. Masło rozpuścić i ostudzić.
Przesiać suche składniki tj. mąkę i proszek do pieczenia. Do oddzielnej  miski wybić jaja, dodać mleko, wymieszać dokładnie widelcem. Wlać zimne masło. 
Do miski z mąką dodać mokre składniki, posiekany jarmuż i boczek. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni.
Formy do muffinków napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec przez 30 min.