2017/01/09

Kęski z dorsza

Kęski z dorsza podane z frytkami i lekką sałatką z rukoli i pomidorów suszonych. Pomysł na piątkowy obiad lub przekąskę.

Składniki:
  • 500 g filetów z dorsza,
  • pieprz, sól,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajo,
  • szklanka mleka,
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać przyprawy, jajko i mleko. Dokładnie zmiksować, aż do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli będzie zbyt mało gęste dodać mąkę. 
Na głębokiej patelni rozgrzać olej.
Dorsza opłukać zimną wodą, a następnie osuszyć papierem ręcznikowym. Filety pokroić w niewielkie paski, doprawić solą i pieprzem,  oprószyć mąką, aby ciasto się lepiej kleiło do ryby. Następnie maczać w cieście i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju ok. 8 min do uzyskania złotego koloru.  Gotowe kąski można polać cytryną.