Kęski z dorsza podane z frytkami i lekką sałatką z rukoli i pomidorów suszonych. Pomysł na piątkowy obiad lub przekąskę.
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza,
- pieprz, sól,
- sok z połowy cytryny,
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajo,
- szklanka mleka,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać przyprawy, jajko i mleko. Dokładnie zmiksować, aż do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli będzie zbyt mało gęste dodać mąkę.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej.
Dorsza opłukać zimną wodą, a następnie osuszyć papierem ręcznikowym. Filety pokroić w niewielkie paski, doprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką, aby ciasto się lepiej kleiło do ryby. Następnie maczać w cieście i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju ok. 8 min do uzyskania złotego koloru. Gotowe kąski można polać cytryną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz