2017/01/13

Dyniowa zupa na oleju kokosowym

Zima trwa w najlepsze. Pomimo iż mróz odpuścił, śnieg nadal leży . Trwa sezon na przeziębienia, dlatego warto robić rozgrzewające zupy.  Jeśli w zamrażalniku lub piwnicy macie resztki dyni to koniecznie zróbcie z niej zupę. Piekąc dynię i smażąc warzywa,  dodałam olej kokosowy, który nadał łagodny smak kokosa. Wyszła wyśmienita.

Składniki:

  • ok. 500 g dyni,
  • 25 g selera,
  • 60 g marchwi,
  • olej kokosowy,
  • 2 czubate łyżeczki trawy cytrynowej,
  • szczypta curry i kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru startego na małej tarce,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1,5 l przegotowanej wody,
  • łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:

Dynię należy umyć i pokroić w niewielkie kawałki, aby szybciej się upiekła. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i skropić łyżką oliwy, ułożyć kawałki dyni. Na każdy dać po łyżeczce oleju kokosowego. Wstawić do nagrzanego piekarnika - 180 stopni. Piec do miękkości ok. 20 min.
Do garnka na zupę dodać łyżkę oleju kokosowego, dodać pokrojone w kostkę selera i marchewkę uprzednio obrane i umyte. Podsmażyć przez 5 min na małym ogniu. Dolać przegotowaną wodę i pokrojoną drobniej dynię. Gotować.
Do kubka wsypać trawę cytrynową i zalać gorącą wodą. Odstawić na  4 min.
Dynię z marchewką i selerem zblendować na gładki krem. Doprawić przyprawami, solą i pieprzem. Dolać wodę z trawy cytrynowej. Zagotować ponownie. Można podawać z grzankami z chleba.