u babci na wsi, kiedy na nasz przyjazd piekła pyszną, puszystą drożdżową bułkę. Na początku bałam się wyrabiać ciasto drożdżowe. Jest klejące i trudne do wyrobienia ręką. Na szczęście przełamałam się i teraz piekę pyszne drożdżowe bułeczki :)
Przygotowanie:
Składniki:
Rozczyn:
- 50 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 1/3 szklanki ciepłej wody
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej typu 500,
- 1 całe jajo i 2 żółtka,
- 6 łyżek cukru,
- 3 łyżki oleju,
- 1,5 szklanki ciepłego mleka,
- łyżka masła,
- gotowy rozczyn
Przygotowanie:
Do garnuszka należy wkruszyć drożdże, wsypać łyżkę cukru i zalać ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić na 5 min w ciepłe miejsce.
Do sporego garnka należy przesiać mąkę. Następnie zrobić wgłębienie w mące, do którego wlać wyrośnięty rozczyn. Delikatnie wymieszać łyżką, aby połączył się z mąką w tym dołeczku.
Odstawić na 10 min.
W garnuszku delikatnie podgrzać mleko z masłem (nie może być gorące).
Do miski wybić jajo i oddzielone żółtka. Dodać cukier i wymieszać dokładnie mikserem lub widelcem.
Do garnka z mąką i rozczynem dodać jaja z cukrem i powoli wlewać mleko z masłem. Wyrobić ręką ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki i brzegów garnka. Można wlać olej na rękę, dzięki czemu przyspieszymy tę czynność.
Gotowe ciasto należy odstawić do wyrośnięcia na 45 min i przykryć ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie należy przynieść stolnicę, a także formę na bułeczki wyłożyć papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicy.
Gotowe wyrośnięte ciasto dzielimy ręką na 2 części. Stolnicę przyprószamy mąką. Każdą z części ciasta wykładamy na stolnicę lekko zagniatamy. Nożem kroimy ciasto na kilka mniejszych kawałków, z których formujemy okrągłe bułeczki. Wykładamy je do tortownicy obok siebie. Wierzch należy posmarować białkiem i posypać makiem lub sezamem.
Piec w rozgrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku przez 15 min. Następnie zmniejszyć do 180 stopni i piec przez 25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz