Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 45 min
Składniki:
- 2 ząbki czosnku,
- 2 małe ziemniaki,
- 0,5 cebuli,
- 60 g marchwi,
- 50 g pietruszki,
- 500 g brokuła,
- 5 łyżek oleju słonecznikowego,
- 1 litr przegotowanej wody,
- 5 łyżek łuskanego słonecznika,
- 2 jaja,
- łyżeczka majeranku,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej,
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do garnka na zupę należy wlać olej. Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niewielką kostę. Dodać do garnka z olejem. Podsmażyć przez 7 min od czasu do czasu mieszając. Brokuła podzielić na różyczki, wykroić twarde części i opłukać.
Do garnka wlać przegotowaną wodę, dodać brokuła. Wymieszać i gotować do miękkości. Zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dolać wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, gałką i majerankiem.
Na suchej patelni uprażyć słonecznik do zezłocenia. Jajka ugotować na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz