2017/01/30

Krem z brokuła z prażonym słonecznikiem

 Zielona, brokułowa zupa z dodatkiem prażonego słonecznika i jajka to moja propozycja na sycącą zupę.

Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 45 min

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 małe ziemniaki,
  • 0,5 cebuli,
  • 60 g marchwi,
  • 50 g pietruszki,
  • 500 g brokuła,
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego,
  • 1 litr przegotowanej wody,
  • 5 łyżek łuskanego słonecznika,
  • 2 jaja,
  • łyżeczka majeranku,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej,
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Do garnka na zupę należy wlać olej. Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niewielką kostę. Dodać do garnka z olejem. Podsmażyć przez 7 min od czasu do czasu mieszając. Brokuła podzielić na różyczki, wykroić twarde części i opłukać.
Do garnka wlać przegotowaną wodę, dodać brokuła. Wymieszać i gotować do miękkości. Zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można  dolać wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, gałką i majerankiem.
Na suchej patelni uprażyć słonecznik do zezłocenia. Jajka ugotować na twardo.
Zupę podawać z podprażonym słonecznikiem i ćwiartkami jaja.