2017/01/18

Mini pizzerinki z pieczarkami

Małe chrupiące mini pizze. Posmarowane  sosem pomidorowym z  czosnkiem i bazylią. Zapiekane z dodatkami, które aktualnie macie w lodówce. Ja użyłam tarty ser i pieczarki. Idealne na imprezę lub  obiad.

Składniki:

 Na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej,
  • Rozczyn = 50 g świeżych drożdży + 1/3 szklanki ciepłej wody i 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli
Na sos:
  • puszka pomidorów w kawałkach ( 400g ),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
Dodatkowo:
  • ser mozzarella ( 2 opakowania),
  • 400 g pieczarek,
  • 1 cebula

Przygotowanie:

Drożdże wkruszyć do garnuszka, wsypać cukier i zalać ciepłą wodą. Wymieszać łyżką do rozpuszczenia drożdży. Odstawić aż drożdże zaczną " pracować".
Do sporego garnka przesiać mąkę, dodać łyżeczkę soli i wymieszać. Do wgłębienia w mące wlać drożdże i delikatnie wymieszać z mąką. Odstawić na 10 min. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodać cały ząbek czosnku i smażyć 3 min. Po tym czasie wyciągnąć czosnek i wlać pomidory. Dusić na niewielkim ogniu, aby sos zgęstniał. Mieszać drewnianą łyżką. Sos doprawić bazylią, solą i pieprzem. Odstawić.
Na małej patelni usmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pieczarki umyć i pokroić w kostkę. Dodać do usmażonej cebuli, dolać 1/2 szklanki wody i dusić do miękkości.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na stolnicę wysypać garść mąki. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą  wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, zagnieść  i cienko rozwałkować. Dużą szklanką lub miseczką wykrawać okrągłe kształty. Układać na blasze. Smarować sosem, dodać ser i pieczarki. Piec 20 min do zrumienienia.