Mając dużo wolnego czasu ekperymentuję w kuchni. Coraz częściej jem na śniadanie owsianki gotowane, dlatego dziś postanowiłam dla odmiany zrobić pieczoną. Z dodatkiem gruszki, pomarańczy oraz jeżyn. Banan zastąpił jajo. Jeśli chcemy, aby była w pełni wegetariańska płatki można moczyć w "mleku" roślinnym lub wodzie. Jesteście ciekawi smaku? Wypróbujcie mój przepis.
Porcja dla 2 osób
Składniki:
- szklanka płatków owsianych,
- 3/4 szklanki mleka,
- łyżka oleju kokosowego,
- 1 banan,
- 1 pomarańcza,
- 1 gruszka,
- łyżeczka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Piekarnik należy rozgrzać do temp. 180 stopni.
Olej kokosowy rozpuścić w garnuszku i ciepłym wysmarować boki kokilek. Płatki zalać mlekiem i odstawić do wsiąknięcia. Banana rozgnieść widelcem, gruszkę i pomarańczę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do miseczki z bananem dodać płatki owsiane i połowę gruszek. Na dno kokilek ułożyć po łyżeczce gruszek, dodać płatki z bananem. Dla kwaśności można dodać porzeczki lub jeżyny. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Owsiankę zapiekać przez 15 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu chwilę odstawić do stężenia. Podawać z pomarańczą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz