2017/01/16

Pieczona owsianka z bananem i gruszką

Mając dużo wolnego czasu ekperymentuję w kuchni. Coraz częściej jem na śniadanie owsianki gotowane, dlatego dziś postanowiłam dla odmiany zrobić pieczoną. Z dodatkiem gruszki, pomarańczy oraz jeżyn. Banan zastąpił jajo. Jeśli chcemy, aby była w pełni wegetariańska płatki można moczyć w "mleku" roślinnym lub wodzie. Jesteście ciekawi smaku? Wypróbujcie mój przepis.

Porcja dla 2 osób

Składniki:

  • szklanka płatków owsianych,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • 1 banan,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 gruszka,
  • łyżeczka wiórków kokosowych
Przygotowanie:

Piekarnik należy rozgrzać do temp. 180 stopni.
Olej kokosowy   rozpuścić  w garnuszku i ciepłym wysmarować  boki kokilek. Płatki zalać mlekiem i odstawić do wsiąknięcia. Banana rozgnieść  widelcem, gruszkę i pomarańczę obrać  i pokroić w drobną kostkę. Do miseczki z bananem dodać płatki owsiane i połowę gruszek. Na dno kokilek ułożyć po łyżeczce gruszek, dodać płatki z bananem. Dla kwaśności można dodać porzeczki lub jeżyny. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.  Owsiankę zapiekać przez 15 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu chwilę odstawić do stężenia.  Podawać z pomarańczą.