2017/04/12

Mazurek pomarańczowy z płatkami migdałowymi

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki oraz sernika. To także czas pieczenia mazurków. 
 Wypełnienie mazurka stanowiła lekko kwaśna konfitura pomarańczowa. Przyozdobiłam go płatkami migdałowymi oraz startą, gorzką czekoladą. Jej słoneczny kolor przypominał o pięknej, wiosennej pogodzie na oknem. Jeśli macie ochotę na mniej słodkiego mazurka polecam ten przepis.

Składniki:

Ciasto :
  • 180 g mąki pszennej,
  • 60 g mąki ziemniaczanej,
  • 125 g zimnego masła,
  • 1 żółtko,
  • 30 g cukru pudru,
  • 2 łyżki śmietany 18%
Konfitura pomarańczowa:
  • 3 pomarańcze,
  • 3 łyżki cukru
Przygotowanie:

 Mąkę pszenną,  ziemniaczaną  i cukier puder przesiać na stolicę, posiekać z masłem. Dodać żółtko i śmietanę. Zagnieść ciasto. Wstawić na 30 min do lodówki.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować na kształt formy, w której będzie pieczony.   Spód delikatnie ponakłuwać widelcem, aby się nie podnosiło. Piec przez 20 min w temperaturze 180 stopni. Ostudzić.
Pomarańcze należy sparzyć, obrać ze skórki i dokładnie odkroić białą  część i usunąć pestki. Pokroić, przełożyć do misy blendera i zmiksować. Powinny zostać małe kawałki pomarańczy. Do garnka wlać zblendowane pomarańcze i zasypać cukrem. Gotować na małym ogniu do momentu zgęstnienia konfitury przez 30-40 min. Schłodzić.
Na upieczony  spód wyłożyć konfiturę i udekorować płatkami migdałowymi.