2017/04/09

Wiosenne koktajle ze szpinakiem

 Słoneczna pogoda za oknem skłoniła mnie do zmiksowania wiosennych koktajli. Słodki i soczysty melon, szpinak i pomarańcza to pierwsza wersja zielonego koktajlu.
Drugi koktajl zmiksowałam z selera naciowego, banana, pomarańczy i szpinaku. Do obu dodałam nasion chia.  

Koktajl z bananem i selerem naciowym

Składniki:
  • 1 banan,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 2 pomarańcze,
  • 2 szklanki mineralnej wody,
  • szklanka szpinaku,
  • pół łyżeczki nasion chia
Przygotowanie:

Pomarańcze obrać i pokroić w kostkę. Szpinak opłukać, odstawić. Z selera obrać włókna i pokroić w kostkę. Banana obrać i pokroić. Do misy blendera wlać wodę i dodać pozostałe składniki koktajlu.  Dokładnie zblendować, przelać do szklanek.


Koktajl z melonem i szpinakiem

Składniki:
  • 2 szklanki napoju sojowego,
  • 2 szklanki pokrojonego melona,
  • 2 pomarańcze,
  • szklanka szpinaku,
  • 1/2 łyżeczki chia
Przygotowanie:

Szpinak należy  opłukać. Melona i pomarańczę pokroić w kostkę. Do misy blendera wrzucić szpinak i pokrojone owoce. Wlać napój sojowy i wsypać chia. Dokładnie zmiksować.