2017/04/23

Sałatka wiosenna " Trendy lunch"

Mieszanka kaszy bulgur, pęczaku oraz zielonej soczewicy w jednym opakowaniu. W połączeniu z chrupiącą sałatą, szpinakiem, słodką kukurydzą, selerem naciowym oraz mozzarelą stworzą sałatkę idelaną na popołudniowy lunch do  pracy.

Porcja dla 4 osób

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty lodowej,
  • 1/3 opakowania szpinaku baby,
  • 5 łodyg selera naciowego z liśćmi,
  • woreczek " Trendy lunch" z  kaszą bulgur, pęczakiem i zieloną soczewicą Lidl,
  • 2 opakowania sera mozzarella (125 g),
  • 5 suszonych pomidorów,
  • 3 łyżki prażonego słonecznika,
  • 140g kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych,
  • łyżeczka soku z limonki lub cytryny,
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Woreczek mieszanki kasz z soczewicą ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Sałatę drobno pokroić, przełożyć do miski. Selera umyć i obrać z włókien, pokroić w kostkę. Ser mozzarella pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w paski. Do miski z sałatą dodać pokrojone składniki oraz ugotowane kasze. W miseczce połączyć olej z pomidorów, sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszać. Takim  sosem polać sałatkę, wymieszać i posypać prażonym słonecznikiem.