2017/05/05

Trendy sałatka z orkiszem, vermicelli, pomidorami i batatem

Mieszanka Trendy Lunch to połączenie  kaszy orkiszowej, cienkiego makaronu vermicelli oraz pomidorów  suszonych.  Makaron vermicelli uzyskiwany z przenicy durum to źródło luteiny wspomagającej wzrok. Natomiast kasza orkiszowa zawiera błonnik, który pomaga w  trawieniu  i da uczucie sytości. Pieczony batat i żurawina dodadzą słodkości. Chrupiący seler naciowy, suszone pomidory oraz groszek wzbogacą sałatkę o kolejne smaki. Taką wyśmienitą sałatkę zabieram do pracy. 


Składniki:

  • 1/2 batata,
  • 5 łodyg selera naciowego,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • woreczek mieszanki Trendy lunch: Orkisz, Vermicelli,  Pomidory
  • opakowanie mixu sałat,
  • puszka groszku,
  • łyżka suszonej żurawiny,
  • 3 łyżki słonecznika,
  • łyżka soku z cytryny,
  • pieprz, sól,
  • olej z bazylią Kujawski,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • łyżeczka majeranku
Przygotowanie:

Mieszankę Trendy Luch  przygotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Batata umyć, obrać, pokroić w słupki, polać łyżką oleju i posypać przyprawami, wymieszać w misce i przełożyć na blachę. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 min.
Do miski przełożyć sałatę, pokrojonego selera i pomidory suszone ( pokroić w kostkę), dodać odcedzony groszek, ugotowaną mieszankę. Upieczonego batata ostudzić, pokroić w drobną kostkę i razem z uprażonym słonecznikiem dodać do sałatki.   W miseczce zrobić dressing z oleju, pieprzu, soli i soku z cytryny. Gotowym dressingiem polać sałatkę i dokładnie wymieszać.