Mieszanka Trendy Lunch to połączenie kaszy orkiszowej, cienkiego makaronu vermicelli oraz pomidorów suszonych. Makaron vermicelli uzyskiwany z przenicy durum to źródło luteiny wspomagającej wzrok. Natomiast kasza orkiszowa zawiera błonnik, który pomaga w trawieniu i da uczucie sytości. Pieczony batat i żurawina dodadzą słodkości. Chrupiący seler naciowy, suszone pomidory oraz groszek wzbogacą sałatkę o kolejne smaki. Taką wyśmienitą sałatkę zabieram do pracy.
Składniki:
- 1/2 batata,
- 5 łodyg selera naciowego,
- 6 suszonych pomidorów,
- woreczek mieszanki Trendy lunch: Orkisz, Vermicelli, Pomidory
- opakowanie mixu sałat,
- puszka groszku,
- łyżka suszonej żurawiny,
- 3 łyżki słonecznika,
- łyżka soku z cytryny,
- pieprz, sól,
- olej z bazylią Kujawski,
- łyżeczka rozmarynu,
- łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
Mieszankę Trendy Luch przygotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Batata umyć, obrać, pokroić w słupki, polać łyżką oleju i posypać przyprawami, wymieszać w misce i przełożyć na blachę. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 min.
Do miski przełożyć sałatę, pokrojonego selera i pomidory suszone ( pokroić w kostkę), dodać odcedzony groszek, ugotowaną mieszankę. Upieczonego batata ostudzić, pokroić w drobną kostkę i razem z uprażonym słonecznikiem dodać do sałatki. W miseczce zrobić dressing z oleju, pieprzu, soli i soku z cytryny. Gotowym dressingiem polać sałatkę i dokładnie wymieszać.
Do miski przełożyć sałatę, pokrojonego selera i pomidory suszone ( pokroić w kostkę), dodać odcedzony groszek, ugotowaną mieszankę. Upieczonego batata ostudzić, pokroić w drobną kostkę i razem z uprażonym słonecznikiem dodać do sałatki. W miseczce zrobić dressing z oleju, pieprzu, soli i soku z cytryny. Gotowym dressingiem polać sałatkę i dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz