2017/05/20

Macha ruloniki z rabarbarem bez laktozy

Zazwyczaj  piekąc kruche ciasteczka używam masła i śmietany. Dlatego dziś postanowiłam zrobić je z olejem. Dzięki czemu są  w 100% bez laktozy. Efekt? Ciasto było puszyste, elastyczne i wspaniale się go wyrabiało. Gotowe ciasteczka są kruche i niewiele różnią się od tych na maśle. 
Aby nadać ładnego, zielonego koloru  dodałam herbaty macha. Do środka włożyłam rabarbar, który jest warzywem majowym. Wyszły pyszne słodko-kwaśne macha ruloniki.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki herbaty  macha,
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Kujawski,
  • 1/2 szklanki zimnej wody,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
  • 4 średniej wielkości łodygi rabarbaru,
  • białko do posmarowania ciastek,
  • cukier i wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:

Mąkę należy przesiać do miski, dodać machę i wymieszać. Wbić żółtka, wlać olej, wodę i sok z cytryny. Wyrobić jednolite ciasto. Wstawić do zamrażarki na godzinę. 
Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto, które należy podzielić na 2 części. Jedną zostawić do rozwałkowania, a drugą wstawić do lodówki. 
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować na grubość  ok. 0,5 cm ( cieniutko) i pokroić w niewielkie prostokąty. Na kawałki ciasta układać pokrojony w paski rabarbar.  Wierzch posmarować białkiem ( wcześniej zmiksowanym), posypać szczyptą cukru i wiórek kokosowych. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 min.