Blacha o wymiarach 28x24 cm
Składniki:
Ciasto
- 250 g świeżego szpinaku,
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 250 ml oleju słonecznikowego,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- skórka otarta z cytryny
Krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 36%,
- 250 ml serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru
Dodatkowo :
- 1 granat
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Szpinak należy dokładnie opłukać i rozdrobnić w blenderze na gęstą papkę.
Do miski wybić jajka, miksować na wysokich obrotach do podwojenia objętości. Wsypać cukier nadal miksując. Do ubitych jajek strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania. Dodać szpinak i skórkę z cytryny, zmiksować.
Do szpinakowej masy dodać 1,5 szklanki mąki pszennej ( Jeśli ciasto wyda nam się zbyt mało gęste należy dosypać pozostałe 0,5 szklanki) i proszek do pieczenia, wymieszać dokładnie łyżką.
Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wylać ciasto i wyrównać je łyżką. Piec 45 min w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzić w formie.
W misce ubić śmietankę na sztywno, dodać mascarpone i cukier, zmiksować.
Szpinakowe ciasto przekroić na 2 blaty. Wierzch ciasta można odkroić, aby następnie go pokruszyć do przyozdobienia. Na spód wyłożyć 3/4 kremu i dokładnie rozsmarować. Przykryć drugim blatem ciasta, na którego wierzchu rozsmarować pozostały krem, przyozdobić pokruszonym ciastem i ziarenkami granatu. Przechowywać w lodówce.
Źródło przepisu: Moje wypieki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz