2017/05/12

Ciasto szpinakowe z granatem

Puszyste, lekko wilgotne ciasto swoją piękną, zieloną barwę zawdzięcza szpinakowi. Przełożone śmietankową masą z  mascarpone. Udekorowane jest małymi, czerwonymi ziarenkami granatu, które ładnie kontrastują z ciastem, oraz nadają ciekawego kwaśnego smaku.

Blacha o wymiarach 28x24 cm

Składniki:

Ciasto

  • 250 g świeżego szpinaku,
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 250 ml oleju słonecznikowego,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka otarta z cytryny
Krem:
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 250 ml serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru
Dodatkowo :
  • 1 granat
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Szpinak należy dokładnie opłukać i rozdrobnić w blenderze na gęstą papkę. 
Do miski wybić jajka, miksować na wysokich  obrotach do podwojenia objętości. Wsypać cukier nadal miksując. Do ubitych jajek strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania. Dodać szpinak i skórkę z cytryny, zmiksować.
 Do szpinakowej masy dodać 1,5 szklanki  mąki pszennej ( Jeśli ciasto wyda nam się zbyt mało gęste należy dosypać pozostałe 0,5 szklanki)  i proszek do pieczenia, wymieszać dokładnie łyżką.
Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wylać ciasto i wyrównać je łyżką. Piec 45 min w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ciasto wystudzić w formie.

 W misce  ubić śmietankę na sztywno, dodać mascarpone i cukier, zmiksować. 
Szpinakowe ciasto przekroić na 2 blaty. Wierzch ciasta można odkroić, aby następnie go pokruszyć do przyozdobienia. Na spód wyłożyć 3/4 kremu i dokładnie rozsmarować. Przykryć drugim blatem ciasta, na którego wierzchu rozsmarować pozostały krem, przyozdobić pokruszonym ciastem i ziarenkami granatu. Przechowywać w lodówce.




Źródło przepisu: Moje wypieki