2017/05/24

Makaronowa sałatka z awokado i tuńczykiem

Na podwyższonej grządce pięknie zieleni się sałata i szpinak, które wykorzystam do zrobienia sałatki. Miękkie i kremowe awokado, tuńczyk i mini makaron kółka Lubelli. Chrupiąca rzodkiewka, seler naciowy i słodki melon to kolejne składniki sałatki. Dopełnieniem smaku będzie dressing na bazie oleju sezamowego i soku z cytryny.  Taką sałatkę wkładam do pudełka i zabieram do pracy. Pyszna, sycąca i zdrowa.

Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 min

Składniki:

  • 1 awokado,
  • 5 suszonych pomidorów,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • puszka tuńczyka w oleju,
  • 100 g makaronu mini kółka Lubella,
  • 50 g melona,
  • 10 małych rzodkiewek,
  • młoda cebulka,
  • opakowanie mixu sałat
  • 3 łyżki oleju sezamowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente ok. 5 min, ostudzić. Do miski wsypać opakowanie sałaty, rozdrobnionego i odcedzonego tuńczyka. Selera należy obrać z włókien i pokroić w plasterki. Suszone pomidory pokroić w paski. Melona i awokado pokroić w kostkę. 
Do miski z sałatą dodać pokrojone składniki i ugotowany makaron. Wymieszać. W miseczce zrobić dressing z oleju, soku z cytryny, soli i pieprzu. Polać nim sałatkę. Posypać posiekaną drobno cebulką i szczypiorkiem.