2017/05/28

Tarta ze szparagami i łososiem

Z okazji Dnia Mamy postanowiłam upiec tartę ze szparagami i łososiem. Zielone szparagi, kolorowe, słodkie pomidorki koktajlowe i łosoś. Całość zalana masą śmietanowo-jajeczną i posypane świeżym szczypiorkiem z grządek. Polecam ten przepis na wyjątkowe okazje.

Porcja dla 5 osób

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 120 g schłodzonego masła,
  • łyżeczka soli,
  • 1 żółtko jaja,
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%,
Na farsz:
  • 9 szparagów zielonych,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • 100 g filet z łososia,
  • 2 jaja,
  • 150 ml śmietany 18%,
  • sól i pieprz,
  • łyżka soku z cytryny,
  • cebulka ze szczypiorkiem,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło, żółtko, śmietanę i sól. Posiekać nożem i zagnieść ciasto. Wstawić na 30 min do lodówki.
Formę na tartę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę na tartę, ponakłuwać wielkokrotnie widelcem spód tarty, wysypać groch aby ciasto się nie podnosiło. Piec przez 30 min w temperaturze 180 stopni.
Szparagi należy umyć i oderwać zdrewniałe końcówki ( ok. 1/3 końcówki szparagi od dołu). 
Gotować w dużym garnku z osoloną wodą ( 2 łyżeczki soli) przez 6 min. 
Łososia przyprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Smażyć na rozgrzanym oleju 5 min z obu stron. 
Na upieczony spód wyłożyć ugotowane szparagi, przekrojone  na 1/2 pomidorki koktajlowe i usmażone kawałki łososia. Całość zalać zmiksowaną masą z jaj i śmietany, którą należy doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać posiekanym szcypiorkiem. Piec 40 min w temperaturze 180 stopni.