2017/06/24

Drożdżak z truskawkami, rabarbarem i kruszonką

Zajadając się truskawkami wpadł mi do głowy pomysł na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Po powrocie od babci wyciągnęłam drożdże, pokroiłam truskawki i rabarbar.  Zabrałam się za wyrabianie ciasta. Trochę to zajęło ale zapach i efekt końcowy był zdumiewająco smaczny. Ciasto wyszło puszyste i  lekkie. Słodkie truskawki, kwaśny rabarbar i chrupiąca kruszonka to połączenie idealne.

Duża porcja :)

Składniki:

Rozczyn:
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
Ciasto:
  • gotowy rozczyn,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 całej jajo i 2 żółtka,
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 łyżki oleju
Ponadto:
  • 15 truskawek,
  • 4 małe łodygi rabarbaru,
Kruszonka:
  • 50 g masła,
  • 50 g cukru,
  • 100 g mąki pszennej
Przygotowanie:
 
Do garnuszka wkruszyć drożdże, zalać ciepłym mlekiem i wsypać cukier. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić na 5 min pod przykryciem.
Do sporego garnka przesiać mąkę.
W misce zmiksować jaja z cukrem. Mleko podgrzać z masłem ( powinno być ciepłe).
Do  garnka z mąką i rozczynem wlać jaja z cukrem, wymieszać ręką i powoli wlewać mleko. Wyrabiać do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Pod koniec dodać  olej, zagnieść. 
Gotowe ciasto należy odstawić na 45 min w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką.
Truskawki obrać i pokroić w ćwartki. Rabarbar w cienkie paseczki.
Do miski włożyć pokrojone masło, wsypać cukier i mąkę. Rozcierać palcami aż powstaną grudki.
 Formę  do pieczenia wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać łyżką, na którą wylewam olej. Poukładać truskawki i rabarbar. Posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do wyrośnięcia. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Ciasto piec 15 min w temperaturze 200 stopni, następnie zmniejszyć do 180 stopni i piec 60 min. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz