Duża porcja :)
Składniki:
Rozczyn:
- 50 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
Ciasto:
- gotowy rozczyn,
- 500 g mąki pszennej,
- 1 całej jajo i 2 żółtka,
- 1,5 szklanki ciepłego mleka,
- 1 łyżka masła,
- 6 łyżek cukru,
- 2 łyżki oleju
Ponadto:
- 15 truskawek,
- 4 małe łodygi rabarbaru,
Kruszonka:
- 50 g masła,
- 50 g cukru,
- 100 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Do garnuszka wkruszyć drożdże, zalać ciepłym mlekiem i wsypać cukier. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić na 5 min pod przykryciem.
Do sporego garnka przesiać mąkę.
W misce zmiksować jaja z cukrem. Mleko podgrzać z masłem ( powinno być ciepłe).
Do garnka z mąką i rozczynem wlać jaja z cukrem, wymieszać ręką i powoli wlewać mleko. Wyrabiać do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Pod koniec dodać olej, zagnieść.
Gotowe ciasto należy odstawić na 45 min w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką.
Truskawki obrać i pokroić w ćwartki. Rabarbar w cienkie paseczki.
Do miski włożyć pokrojone masło, wsypać cukier i mąkę. Rozcierać palcami aż powstaną grudki.
Formę do pieczenia wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać łyżką, na którą wylewam olej. Poukładać truskawki i rabarbar. Posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Ciasto piec 15 min w temperaturze 200 stopni, następnie zmniejszyć do 180 stopni i piec 60 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz