2017/06/26

Pasta z bobu z miętą i koperkiem

Sezon na bób nie trwa długo. Najlepszy jest młody, który "wyskakuje" z łupinki, dobrze osolony. Z pozostałego bobu postanowiłam zmiksować pastę. Wypróbowałam przepis z Jadłonomii. Dodatki były odważne. Aromatyczna mięta i koperek z własnych grządek ;) 

Składniki:

  • szklanka ugotowanego bobu,
  • 2 gałązki mięty,
  • 3 gałązki koperku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz
Przygotowanie:

Bób ugotować w lekko osolonej wodzie przez 10-15 min. Po ugotowaniu obrać z łupinek. Do misy blendera włożyć bób, pokrojony koperek i listki mięty. Wlać oliwę, doprawić solą i pieprzem. Podawać z chrupiącym pieczywem.