Porcja na 15 racuszków
Składniki:
- 15 g świeżych drożdży,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 2 jaja,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżki syropu z bzu czarnego,
- szklanka truskawek,
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do garnuszka wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka, wkruszyć drożdże i wsypać łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia drożdży.
Do miski wybić jaja, wlać pozostałe mleko, olej i zmiksować.
Mąkę wsypać do miski z jajami, wlać rozczyn i syrop z bzu. Zmiksować. Masa powinna przypominać konsystecją gęstą śmietanę. Jeżeli ciasto wydaje się zbyt mało gęste należy dosypać mąkę. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
Truskawki umyć i pokroić w plasterki.
Na rozgrzany olej łyżką wylewać racuszki, układać plasterki truskawek. Smażyć z obu stron po 3 min. Racuszki z nadmiaru tłuszczu należy odsączać na papierze ręcznikowym. Podawać polane musem truskawkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz