2017/06/15

Drożdżowe racuszki z truskawkami

Słodkim i sycącym pomysłem na obiad są drożdżowe racuszki z truskawkami. Dodatek syropu z bzu czarnego nadaje wyjątkowego smaku. Z pozostałych truskawek zmiksowałam mus, którym polałam racuszki.

Porcja na 15 racuszków

Składniki:

  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jaja,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki syropu z bzu czarnego,
  • szklanka truskawek,
  • olej do smażenia
Przygotowanie:

Do garnuszka wlać 1/3 szklanki ciepłego mleka, wkruszyć drożdże i wsypać łyżkę cukru. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia drożdży. 
Do miski wybić jaja, wlać pozostałe mleko, olej i zmiksować. 
Mąkę wsypać do miski z jajami, wlać rozczyn i syrop z bzu. Zmiksować. Masa powinna przypominać konsystecją gęstą śmietanę. Jeżeli ciasto wydaje się  zbyt mało gęste należy dosypać mąkę. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
Truskawki umyć i pokroić w plasterki. 
Na rozgrzany olej łyżką wylewać racuszki, układać plasterki truskawek. Smażyć z obu stron po 3 min. Racuszki z nadmiaru tłuszczu należy odsączać na papierze ręcznikowym. Podawać polane musem truskawkowym.