2017/06/06

Syrop różany z melisą i miętą

Piękna, pachąca róża aż się prosiła, żeby ją przetworzyć. Do koszyczka wrzucałam jej   najładniejsze główki. Po przejrzeniu przepisów na wykorzystanie róży postanowiłam zrobić syrop. Aromatyczna róża, mięta i melisa o delikatnym, cytrynowym zapachu komponują się idealnie. Zapach gotowanych ziół roznosi się po całej kuchni. Jeśli macie w pobliżu domu krzaczki z różą koniecznie ją zbierzcie. 


Składniki:

  • 8 główek róży ( 125 g płatków),
  • 5 gałązek melisy,
  • 5 gałązek mięty,
  • 1,5 litra wody,
  • 1,5 kg cukru,
  • sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:

Z róży  należy oberwać  płatki, z ziół listki. Wrzucić  do garnka i zalać wodą. Doprowadzić  do wrzenia,  odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na 48 h. Mieszać  co jakiś czas.
Przecedzić  przez sitko, odcisnąć. Do płynu dodać cukier i sok z cytryny, który pomoże zmienić barwę;) Syrop mieszając,  doprowadzić  do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 10 min. Gorący syrop przelać do wyparzonych butelek.