2017/06/29

Orkiszowe chrupaki z oregano i pestkami dyni

Chrupiące pieczywo najlepiej smakuje posmarowane hummusem lub pastą z bobu. Po zakupie książki " Superfood z ogrodów, łąki i lasów" postanowiłam posmakować przepisu na chrupkie pieczywo. Tytułowym superfood jest oregano, które u mnie w ogrodzie rośnie kępkami. Aromatyczne, małe listki lebiodki pospolitej można dodawać do wielu potraw.  Oregano jest naturalnym antybiotykiem, hamuje stany zapalne. Ma działanie antywirusowe i bakteriobójcze. Ponadto zawiera witaminy : A, E i C, wapń, żelazo i potas. 
Chrupiące pieczywo  z aromatycznym oregano i pestkami dyni są zdrową, smaczną i sytą przekąską.
Gotowe w zaledwie 20 min.


Składniki:

  • 4 gałązki oregano,
  • 100 g pestek dyni, słonecznika,
  • 6 łyżek płatków owsianych,
  • 150 g mąki orkiszowej,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 100 ml oleju,
  • 200 ml wody
Przygotowanie:

Listki należy oderwać od łodyżki, posiekać. Do miski wsypać mąkę, dodać oregano, pestki dyni, płatki owsiane i sól. Wymieszać. Wlać olej i wodę. Wyrobić ręką. Ciasto nie powinno być  za wilgotne ani  za rzadkie. 
Ciasto podzielić na 2 części.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Każdą z części rozwałkować na papierze ( posypać mąką z wierzchu, aby łatwiej się rozwałkowała). Rozwałkowane ciasto pokroić w dowolnej wielkości kawałki, aby po upieczeniu łatwiej się łamały. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 min.