2017/08/04

Tarta z buraczkami i kozim serem

Słodkie, pieczone  buraczki nadają pięknego koloru. Dojrzewający kozi ser połączony z jajkiem i śmietaną, doprawiony gałką muszkatałową i  ostrą papryką tworzą pyszną masę. Jarmuż z czosnkiem nadają lekko, ostrego smaku całej potrawie. Posmakujcie sami.

Porcja dla 5 osób

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1 żółtko,
  • 120 g masła schłodzonego,
  • 50 ml zimnej wody,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka śmietany 18%
Nadzienie:
  • 10 średniej wielkości buraczków,
  • 6 liści jarmużu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju ryżowego z czosnkiem,
  • 2 jaja,
  • 180 ml śmietany 18%,
  • 50 g dojrzewającego sera koziego,
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz
  • 4 gałązki tymianku
Przygotowanie:

Mąke pszesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto się klei dosypać mąki. Zawinąć w folię i wstawić na 30 min do lodówki.
Buraczki umyć, odciąć końcówki,  polać łyżeczką oliwy.  Dokładnie zawinąć w folię aluminiową.  Piec przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.  Upieczone buraczki wystudzić, obrać i zetrzeć na  grubych oczkach tarki.
Jarmuż obrać, usunąć twardy środek, pokroić na mniejsze kawałki. Smażyć na oleju z dodatkiem czosnku przez 5 min. 
Formę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na taką wielkość, aby z powodzeniem wyłożyć nim spód i boki formy. Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem. Piec 30 min w temperaturze 180 stopni ( 10 min przed końcem ściągnąc papier aby ciasto się zarumieniło).
Na upieczony spód wyłożyć jarmuż i starte buraczki. Do miski wybić jaja i śmietanę, zmiksować na gładką masę. Dodać przyprawy i starty ser kozi. Wymieszać. Wylać na buraczki. Można dodać kilka buraczków pokrojonych w plasterki oraz kawałki liści jarmużu. Piec przez 25 min w temperaturze 180 stopni.






 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz