Porcja dla 5 osób
Składniki:
Kruche ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 żółtko,
- 120 g masła schłodzonego,
- 50 ml zimnej wody,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżka śmietany 18%
Nadzienie:
- 10 średniej wielkości buraczków,
- 6 liści jarmużu,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju ryżowego z czosnkiem,
- 2 jaja,
- 180 ml śmietany 18%,
- 50 g dojrzewającego sera koziego,
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej,
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki,
- sól i pieprz
- 4 gałązki tymianku
Przygotowanie:
Mąke pszesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kostkę masło. Posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto się klei dosypać mąki. Zawinąć w folię i wstawić na 30 min do lodówki.
Buraczki umyć, odciąć końcówki, polać łyżeczką oliwy. Dokładnie zawinąć w folię aluminiową. Piec przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Upieczone buraczki wystudzić, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Jarmuż obrać, usunąć twardy środek, pokroić na mniejsze kawałki. Smażyć na oleju z dodatkiem czosnku przez 5 min.
Formę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na taką wielkość, aby z powodzeniem wyłożyć nim spód i boki formy. Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem. Piec 30 min w temperaturze 180 stopni ( 10 min przed końcem ściągnąc papier aby ciasto się zarumieniło).
Na upieczony spód wyłożyć jarmuż i starte buraczki. Do miski wybić jaja i śmietanę, zmiksować na gładką masę. Dodać przyprawy i starty ser kozi. Wymieszać. Wylać na buraczki. Można dodać kilka buraczków pokrojonych w plasterki oraz kawałki liści jarmużu. Piec przez 25 min w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz