2017/08/16

Wegańskie drożdżówki z owocami

Czy ciasto drożdżowe można zrobić bez mleka i jajek? Jak widać to możliwe. Ciasto z dodatkiem napoju sojowego oraz oleju. Są to alternetywne drożdżówki dla wegan.   Pyszne, puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Na nadzienie składają się: dżem truskawkowy, brzoskwinie, gruszki i śliwki. Nieodzowny dodatek to lukier. 

Ilość sztuk : 18 
Czas przygotowanie: Ponad 1 godzina

Składniki:

Rozczyn:

  • 50 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml napoju sojowego lub wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki oleju
Dodatkowo:
  • 1 brzoskwinia,
  • 2 śliwki,
  • 0,5 gruszki,
  • dżem truskawkowy
Lukier:
  • 80 g cukru pudru,
  • 3  łyżki wody,
  • 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:

Do garnuszka dodać pokruszone drożdże, wsypać cukier i zalać ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia drożdży, przykryć ściereczką. Odstawić na 5 min do wyrośnięcia.
Do sporego garnka przesiać mąkę, dodać cukier, wymieszać. Wlać rozczyn, ciepły napój sojowy i olej. Wyrabiać ręką do uzyskania ciasta, które powinno odklejać się od rąk. Aby sobie ułatwić tą czynność polewać rękę olejem. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 min, przykryć ściereczką. Powinno potroić swoją objętość.
Brzoskwinie  i gruszkę obrać ze skórki, pokroić w niewielką kostkę. Śliwki umyć  i pokroić w kostkę. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść.
Na rękę wylać olej, urywać niewielkie kawałki ciasta, formować kulki,  układać na blasze w równych odstępach. Spodkiem kieliszka na wino robić wgłębienie w cieście ( maczając uprzednio w mące). Wgłębienie smarować łyżeczką dżemu i układać owoce. Drożdżówki piec 10 min w temperaturze 200 stopni, następnie zmniejszyć do 180 stopni i piec 20 min.
Po ostudzeniu smarować lukrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz