Ilość sztuk : 18
Czas przygotowanie: Ponad 1 godzina
Składniki:
Rozczyn:
- 50 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 1/3 szklanki ciepłej wody
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml napoju sojowego lub wody,
- 2 łyżki cukru,
- 3 łyżki oleju
Dodatkowo:
- 1 brzoskwinia,
- 2 śliwki,
- 0,5 gruszki,
- dżem truskawkowy
Lukier:
- 80 g cukru pudru,
- 3 łyżki wody,
- 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Do garnuszka dodać pokruszone drożdże, wsypać cukier i zalać ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia drożdży, przykryć ściereczką. Odstawić na 5 min do wyrośnięcia.
Do sporego garnka przesiać mąkę, dodać cukier, wymieszać. Wlać rozczyn, ciepły napój sojowy i olej. Wyrabiać ręką do uzyskania ciasta, które powinno odklejać się od rąk. Aby sobie ułatwić tą czynność polewać rękę olejem. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 min, przykryć ściereczką. Powinno potroić swoją objętość.
Brzoskwinie i gruszkę obrać ze skórki, pokroić w niewielką kostkę. Śliwki umyć i pokroić w kostkę.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść.
Na rękę wylać olej, urywać niewielkie kawałki ciasta, formować kulki, układać na blasze w równych odstępach. Spodkiem kieliszka na wino robić wgłębienie w cieście ( maczając uprzednio w mące). Wgłębienie smarować łyżeczką dżemu i układać owoce. Drożdżówki piec 10 min w temperaturze 200 stopni, następnie zmniejszyć do 180 stopni i piec 20 min.
Po ostudzeniu smarować lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz