2017/09/12

Pieczone bakłażany z dynią i fetą

Piękne, fioletowe bakłażany postanowiłam  upiec z pysznym farszem. Do środka dodałam kwaśne pomidory, słodką dynię, miąższ z bakłażana i słony ser typu feta. Całość po zapieczeniu posypałam natką pietruszki. Wyglądały i smakowały obłędnie.

Porcja dla 4 osób

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 270 g dyni,
  • 3 pomidory,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 250 g sera feta,
  • 3 łyżki tymianku,
  • 8 gałązek natki pietruszki,
  • pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:

Bakłażany należy umyć, osuszyć i przeciąż wzdłuż. Miąższ wydrążyć łyżką i odłożyć do miski.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć połówki bakłażanów, które należy posmarować oliwą. Dynię należy obrać, umyć, pokroić w paski i ułożyć obok bakłażanów. Również skropić oliwą. Warzywa pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 min.
Na patelni przyrządzić farsz: posiekaną drobno cebulę przysmażyć na oliwie. Dodać pokrojonymiąższ  bakłażana, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Smażyć na małym ogniu przez 10 min. Pod koniec dodać pokrojoną w mniejszą kostkę dynię i pokruszony ser feta. Całość doprawić pieprzem, solą i tymiankiem, wymieszać. 
Gotowy farsz nakładać do wydrążonych bakłażanów. Całość zapiekać przez 15 min w temperaturze 180 stopni. Podawać z ziemniakami lub kaszą jęczmienną.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz