Porcja dla 4 osób
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 270 g dyni,
- 3 pomidory,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 250 g sera feta,
- 3 łyżki tymianku,
- 8 gałązek natki pietruszki,
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Bakłażany należy umyć, osuszyć i przeciąż wzdłuż. Miąższ wydrążyć łyżką i odłożyć do miski.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć połówki bakłażanów, które należy posmarować oliwą. Dynię należy obrać, umyć, pokroić w paski i ułożyć obok bakłażanów. Również skropić oliwą. Warzywa pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 min.
Na patelni przyrządzić farsz: posiekaną drobno cebulę przysmażyć na oliwie. Dodać pokrojonymiąższ bakłażana, obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Smażyć na małym ogniu przez 10 min. Pod koniec dodać pokrojoną w mniejszą kostkę dynię i pokruszony ser feta. Całość doprawić pieprzem, solą i tymiankiem, wymieszać.
Gotowy farsz nakładać do wydrążonych bakłażanów. Całość zapiekać przez 15 min w temperaturze 180 stopni. Podawać z ziemniakami lub kaszą jęczmienną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz