2017/09/18

Rydze smażone na maśle

Najprostszy przepis na pyszne  rydze smażone na maśle. Dodatek czosnku i cebuli doda pikantności . Warto pamiętać, aby po umyciu rydze osuszyć i doprawić jedynie solą i pieprzem pod koniec smażenia.

Składniki:
  • 100 g rydzy,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz 
Przygotowanie:

Rydze należy opłukać zimną wodą, dokładnie osuszyć. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulkę. Ogonki ucinać tuż przy kapeluszach. Rydze pokroić w ćwiartki, wrzucić na patelnie. Smażyć na dużym ogniu przez  5 min blaszkami do góry. Następnie smażymy kolejne 5 min na mniejszym ogniu. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz