2017/10/30

Drożdżowe ciasteczka z rozmarynem i serem żółtym

Krucho-drożdżowe ciastka to smaczny i mniej tłusty zamiennik półfrancuskich paluszków. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dodatek kminku i rozmarynu nadaje im wyrazistego smaku. Koniecznie posypcie serem żółtym. Najlepiej  smakują jako dodatek do zupy cebulowej. 

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 180 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka : kminku mielonego, pieprzu ziołowego, majeranku,
  • łyżeczka soli,
  • 30 g sera żółtego,
  • rozmaryn i kminek do posypania
Przygotowanie:

Do garnuszka z ciepłym mlekiem wkruszyć drożdże i wsypać cukier. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 min, przykryć. 
Na stolnicę należy przesiać mąkę z solą i przyprawami. Posiekać z masłem.  Wbić jajko i wlać rozczyn. Zagnieść ciasto. Podczas wyrabiania trzeba dosypywać mąkę, aby ciasto się nie kleiło do rąk. Gotowe ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Przed wałkowaniem stolnicę posypać mąką. Ciasto rozwałkować i kieliszkiem do szampana wycinać krążki. Wycięte krążki układać na blasze. W miseczce widelcem ubić jajko i smarować ciastka. Posypać serem żółtym, kminkiem i rozmarynem. Piec przez 15-20 min w temperaturze 180-200 stopni. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz