2017/11/06

Łazanki z kapustą włoską

Pomysł na obiad w 30 min? Łazanki z lekko chrupiącą kapustą, skwarkami i cebulką. Doprawione pieprzem i solą. Najlepiej smakują odsmażone na patelni.

Składniki:
  • 500 g kapusty włoskiej,
  • 110 g słoniny,
  • 3 cebule,
  • 300 g makaronu Łazanki,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • sól do smaku,
  • 1 łyżeczka kminku
Przygotowanie:

 Kapustę należy drobno poszatkować, przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Gotować 10 min na niewielkim ogniu. Odcedzić.
Cebulę i słoninę pokroić w drobną kostkę. Na patelni najpierw podsmażamy słoninę, gdy wytopi się tłuszcz dodajemy cebulkę. Podsmażyć przez 5 min, następnie przełożyć do kapusty. 
Makaron Łazanki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przełożyć do garnka z kapustą. Kapustę z pozostałymi składnikami wymieszać i doprawić solą, pieprzem i kminkiem.