2017/11/10

Miodowy kisiel

Od dziś zapomnijcie o kisielach z torebki. Wystarczy mąka ziemniaczana i woda. Oczywiście nie może zabraknąć dodatków. Dziś będą nimi miód, sok z cytryny, szczypta mielonych goździków i anyżu. Na jesienne wieczory miodowy kisiel z kwaśnym akcentem i aromatycznymi przyprawami.

Porca dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 łyżka miodu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 goździki i ziarenko anyżu,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 250 ml wody
Przygotowanie:

W 3 łyżkach wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną.
W moździerzu mielimy goździki i anyż. Z cytryny wyciskamy sok. Do niewielkiego garnka wlewamy wodę, sok z cytryny i miód. Przyprawy przesiewamy. Zagotowujemy. Do gorącego syropu stale mieszając wlewamy rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Gęsty kisiel rozlewamy do miseczki. Smacznego.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz